Veel wespen dit jaar! Wat te doen wanneer gestoken door een wesp

Wat moet je doen bij een wespensteek? Omdat er steeds meer wespen komen er tegenwoordig en er elke zomer feitelijk wel een wespenplaag is, is het verstandig om te weten wat voor methode of aanpak goed is bij het verhelpen of voorkomen van de steek van een wesp. De maand augustus1 is altijd het ergst qua wespensteken, dus bereid je goed voor op hinder en overlast door wespen!

Een wespensteek herkennen lukt door het duidelijk signaleren van zomaar opeens een felle pijn krijgen, met daarop volgend een branderige jeuk. De wespensteek kan afkomstig zijn van één wesp, die zelf meerdere malen kan steken, of je krijgt te maken met een groepje wespen die opeens groepsgewijs agressief worden.

Vaak trekt de jeuk en het branderige gevoel dezelfde dag nog weg. Als dat niet zo is, dan is er meestal sprake van een zogeheten ‘large local reactie’, in combinatie met een misselijk gevoel en eventueel overgeven.

Wat doen als je merkt dat je een wespensteek hebt?2

  1. Zuig zo vlug mogelijk het gif van de wesp met een daartoe bestemd pompje helemaal vacuüm uit het rode plekje.
  2. Koel de wespensteek en de plek eromheen daarna zo vlug mogelijk af met ijsblokjes, koud water of water uit een koelkast.
  3. Breng een jeuk verminderende crème aan. Pak de huidirritatie niet aan door middel van terug kriebelen, want dat vergroot de ergernis alleen maar.
  4. De huisarts of huisartsenpost dient u in te schakelen als u ‘inwendig gestoken’ bent, dus in de mondholte, keelholte, oren of neusgaten. Raadpleeg ook een arts als de zwelling na verloop van tijd erg toeneemt.

Hoe kunt u nou eigenlijk wespensteken voorkomen?3

  1. Wespen worden altijd agressief als u gaat terug slaan. Vanuit een verdedigingsmechanisme gaan ze dan fel reageren op u.
  2. Wespen voelen zich aangetrokken tot parfum en voedsel en dranken die zoet zijn, probeer dit dus te vermijden in het wespenseizoen.
  3. Als u veel wespen heeft in uw tuin ,ga dan niet buiten eten of dek het eten en drinken zo veel mogelijk af met plastic folie.

Hoe kunt u wespen bestrijden ter preventie van wespensteken?

Er zijn in de supermarkt en bij de drogist tal van oplossingen en middelen om wespen te doden, bestrijden, verjagen of anderszins op afstand te houden. Omdat dergelijke middelen vaak een kortdurende werking hebben of een te lage dosering, is het in veel gevallen raadzaam om een professionele expert in wespenbestrijding van een bedrijf in ongediertebestrijding in te zetten. Vaak zal de investering u meer opleveren dan alle ongemakken die wespen u kunnen opleveren, zeker als er sprake is van een wespenplaag.

Referenties:

  1. https://www.wespen-bestrijden.nl/wespen-in-huis/wespenseizoen/
  2. https://www.ongediertebestrijden.com/wespen/wespensteek/
  3. https://www.ongediertebestrijden.com/aantal-meldingen-wespenoverlast-ongewoon-hoog/